Društvo

BESRAMNI PLJAČKAŠI GRAĐANA: Trikovi kojima nas taksisti gule, vožnja od 4 kilometra kao gozba u restoranu

Odavno je poznato da su sarajevski taksisti gulikože, čast izuzecima!

Piše: HRVOJE KOVAČ (Ljudski.ba)

Osobito u vrijeme trajanja Sarajevo film festivala, ili pak u vrijeme ljetnih odmora kada se u grad na Miljacki sliju na tisuće stranih turista, ali i u vrijeme kada bh. iseljenici jedva čekaju godišnji odmor kako bi stigli u rodni kraj nekim od letova iz Europe.

Tada na scenu stupaju oni najbesramniji, beskrupulozni pljačkaši građana, vrebajući pred aerodromskom zgradom sljedeću „žrtvu“ koju će opelješiti na kratkom putu prema gradu.

Trikovi su odavno poznati. „Vozdra, jarane, dokle ćemo…“? „Ima li zime u Norveškoj“? „Do kad ostaješ…“?

Tradicionalnom čaršijskom pričom pokušavaju pridobiti korisnike usluga koji im neće puno zamjeriti što su cijene malo podigli ili što nisu uključili taksimetar.

No, kada su u pitanju vožnje stranaca, to je već druga priča.

Osim što vožnja traje dvaput dulje nego je to uobičajeno, zaobilazivši glavnu prometnicu i po nekoliko kilometara, pojedini taksisti nerijetko ispituju „žrtvu“, tko je i odakle dolazi, kamo putuje, pokušavajući utvrditi identitet i solventnost osobe koja im sjedi na stražnjem sjedalu.

Nemalo puta „žrtve“ su upravo pripadnice ljepšeg spola. Znajući da im se žene neće usprotiviti, pribjegavaju oprobanoj strategiji.

Baš, jutros, svjedočio sam jednom sličnom slučaju. Taksi prijevoznik prevozio je putnicu na autobuski kolodvor i za vožnju od 4 kilometra naplatio joj je 16,50 KM. Da, dobro ste pročitali. Za taj novac će, besramni pljačkaš, nešto kasnije sam sebe počastiti kakvim obilatim ručkom, mezom, pićem…

U vožnji je neko vrijeme ispitvao teren, pitao putnicu odakle je i kamo putuje, a kako ona nije imala izraženi sarajevski akcent, iako je odrasla u Sarajevu, to mu je bilo dovoljno da krene u „akciju“.

Odavno taksisti naplaćuju prtljagu posebno, a za tu uslugu uzimaju 5 KM, ali vožnja dugačka 4 kilometra u trajanju od 11 minuta ne može i ne smije koštati 11,50 maraka.

Ne dozvolite da vas besramno pljačkaju, svako taksi vozilo ima oznaku, a vozač ime i prezime.

Svaku prevaru prijavite policijskim organima, kad-tad pravda će pobijediti!

Povezani članci