Sport

OTAC BOSANAC, MAJKA HRVATICA: Ibra je jedan od najvećih svih vremena, priznanje stiglo iz Srbije

Zlatan Ibrahimović je rođen u Švedskoj, ali jako je vezan za ex-yu prostore. Otac Šefik je Bijeljine u Bosni i Hercegovini, majka Jurka je rođena u Hrvatskoj.

Sudbina je htjela da se od Švedske Ibra oprosti na meču sa Srbijom, očekivalo se da legendarni napadač i zaigra na Friends Areni, ali se na kraju to nije desilo.

Prije utakmice Ibrahimović je dobio i poseban poklon. Naime, predsjednik FS Srbije Dragan Džajić je Ibrahimoviću uručio dres Orlova sa brojem 10 na leđima te prezimenom čuvenog Šveđanina bh. korijena.

Osim dresa Ibrahimović je dobio i zlatnu plaketu, dok je bivši golgeter vrlo rado pozirao sa predstavnicima FS Srbije.

Na samom početku karijere Ibrahimović se povezivao sa igranjem za reprezentaciju BiH, ali su tadašnji čelnici FS BiH procijenili da nije dovoljno dobar, štaviše ucjenjivali su ga kako mora platiti određenu svotu da dobije poziv.

Na kraju se odlučio za Švedsku gdje je stekao status najboljeg igrača u historiji te zemlje. Skupio je 122 nastupa te nastupio na nizu velikih takmičenja poput Evropskog i Svjetskog prvenstva.

"Nositi dres reprezentacije Švedske je najveća stvar koja postoji. Nosio sam dres nacionalnog tima s ljubavlju i ponosom. Nadam se ste uživali u mom putovanju", rekao je Ibra na oproštaju od nacionalnog dresa u kojem je postigao 62 gola.

Povezani članci