Sport

NOVI APSOLUTNI VLADAR RINGA: Ukrajinac srušio "kralja cigana"

Boks je nakon 25 godina dobio apsolutnog prvaka teške kategorije a to je Oleksandar Usyk sudijskom odlukom. S jedne strane, Britanac Tyson Fury je držao WBC naslov u teškoj kategoriji od 2020. i druge od svoje tri epske borbe protiv Deontaya Wildera, dok Ukrajinac Oleksandar Usyk imao WBA, WBO i IBF pojas otkako je 2021. skinuo s trona Britanca Anthonyja Joshuu. Meč je održan u saudijskom gradu Riyadu.

Oleksandr Usyk vrlo samouvjereno izgledao na početku ovog meča. Ukrajinac je odmah zauzeo sredinu ringa i prednjim direktom je gradio svoje napade. Fury je pretežno napadao tijelo svog protivnika, što je i sam Fury najavljivao kao svoje oružje. Udarcima u tijelo uzvratio je i Usyk nakon dvije minute borbe.

 Oleksandr Usyk je boksao s velikim samopouzdanjem i u drugoj rundi. Odmah na početku druge runde Usyk je ponovno pogodio, ovaj put sa dva precizna udarca. Prednji direkt, a zatim lijevi ‘‘overhand‘‘ su završili na licu Furyja. Tyson Fury reagovao s osmijehom na licu, ali udarac Usyka itekako je osjetio.

 U trećoj rundi, Usyk je nastavio s napadima dok se Fury povlačio, pokušavajući držati Usyka na distanci. U posljednjih nekoliko sekundi runde, obojica su razmijenili nekoliko udaraca.

U četvrtoj rundi, Fury je kombinovao desni direkt i lijevi aperkat. On je je također odlično pogodio desnim aperkatom u tijelo. Iako je Fury preuzeo inicijativu, Usyk je ubrzao i pritisnuo Furyja u kut, zadavši nekoliko dobrih udaraca u tijelo.

U petoj rundi Usyk je pokazivao znakove umora, dok je Fury sve češće pogađao. Usyk je nešto precizniji, ali Fury je agresivniji. Sredinom pete runde, Fury usporava Usyka udarcima u tijelo, ali i nespretnim udarcem ispod pojasa koji je izazvao bijes Ukrajinca. Fury je održava distancu i uspješno pogađa prednjim direktom, dok Usyk ostaje kratak u svojim napadima. Nakon pet rundi, Fury kontrolirao meč.

Usyk je u šestoj rundi pokušavao povratiti kontrolu, ali Fury je odlično boksao. Fury je čitao Usykove napade i nanosio štetu udarcima u tijelo, što je Ukrajinca dovelo u neugodan položaj. Usyk je pokazao znakove boli, što je ukazalo na potpunu dominaciju Furyja u ringu. Sredinom runde Fury odlično pogađa desnim aperkatom i uzdrmao je Usyka.

Usykovi napadi u sedmoj rundi uglavnom su bili bezuspješni, ali u završnici je uspio probiti Furyjevu odbranu i vezati nekoliko značajnih udaraca. Ipak, Fury je brzo odgovorio serijom udaraca, pokazujući svoju snagu i dominaciju.

Fury je u osmoj rundi agresivno krenuo, ali Usyk je odlično blokirao njegove udarce i krenuo u opasan napad, pokazujući povratak samopouzdanja. Razmjena udaraca bila je izuzetno žestoka, pri čemu su obojica nanijeli štetu. Usyk je fantastičnim udarcima raskrvario Furyja.

Povezani članci