Pozitiva

TORNJAKU SPOMENIK U BIH: Živi sa svim narodima bez obzira na nacionalnost i vjeru

Bosanski pastirski pas tornjak vjerojatno je jedina pasmina u svijetu koja ima svoju himnu i spomenik .Naime, Alen Salkić i Mile Filipović u suradnji s poznatim travničkim umjetnikom Rusmirom Agačevićem - Rusom uspjeli su pronaći sredstva za izgradnju skulpture tornjaka, koju je izradio Marko Gidotornjaku te postaviti ga u blizini nekadašnjeg "Bagata", gotovo u centru Travnika.

Kao što je stočarstvo i proizvodnja čuvenog travničkog sira dio tradicije ovog kraja, sastavni dio priče kroz vjekove je i pastirski pas tornjak, čuvar torova u kojima borave ovce.

 Pas koji plijeni pažnju svojom ljepotom Bosanskohercegovačka autohtona pasmina pasa tornjak sa svojom dugom, raskošnom dlakom i blagim temperamentom ne ostavlja ljude ravnodušnima. To je planinski ovčarski pas koji je stoljećima služio u odbrani stada od vukova i medvjeda. Ovaj pas uvijek ima određenu dozu agresivnosti, a u gradskim sredinama, umjesto stada čuvat će obitelj.

 “Tornjak je danas popularna pasmina zbog svoje upotrebljivosti. To je pas koji je osvojio srca mnogih porodica. Također, ljudi ga još uvijek koriste u ruralnim predjelima kao radnu pasminu koja služi svojoj svrsi.

 Tornjak je samosvjestan pas koji sigurno ima emocije, inteligenciju, privrženost ljudima ali i crte dominacije kada je to potrebno. Ono što ga karakteriše jeste nepovjerljivost prema strancima, te se zbog toga nerijetko ponaša zaštitnički prema strancima sa aspekta zaštite svoga vlasnika i njegove imovine.

 Ustrajan je u izvršavanju postavljenih zadataka, staložen, dobroćudan prema ljudima, a oprezno agresivan prema zvijerima i napadačima na dom, tor, stado ili vlasnika.

 "Kinološki klub „Tornjak“ iz Travnika odlučio je podignuti spomenik ovoj plemenitoj pasmini, iz prostog razloga što tornjak već obitava i živi sa svim narodima bez obzira na nacionalnost i vjeru. Svi ga vole. Svojim karakteristikama, temperamentom i ćudi zaslužio je da mu se na ovaj način oda počast. "

Himna tornjaku

Tamo gdje nebo sa šumama zbori

Tamo gdje mjesec na brdima gori,

Tamo gdje medvjed u snijegu drijema,

Tamo gdje vuk na ovcu se sprema.

Snažan ko bor njegov je stasKo zveket groma njegov je glas.

On ima dušu poput svih nas,On je naš tornjak, on nije pas...