Pozitiva

POŽAR UJEDINIO BIH: Helikopter RS -a i OS BiH, kanader iz Hrvatske, ljudi iz Jablanice, Čitluka, Gruda, zajednička bitka za spas prirode

Požar na Blidinju ovih dana je ujedinio ljude i predstavnike vlasti u regionu. Nakon što je Hrvatska u pomoć poslala svoj kanader za gašenje požara, od jutros se u akciju spašavanja prirode, ali i imovine građana oko Nacionalnog parka od jutros se uključio i helikopterski servis RS -a.

“U 6.45 sati helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske započeo je gašenje požara na Čvrsnici”, saopćeno je iz Civilne zaštite ZHK.

“Pomažu nam kolege iz Jablanice, Gruda i Čitluka. Pokušavaju obuzdati ovaj donji dio da ne dođe do objekata i da ga lokaliziraju. Poslijepodne će nam pomoć pružiti helikopteri OS BiH. Proglasili smo stanje prirodne nesreće, riječ je o našem parku prirodne. To je zaštitćeno područje i tu će štetu analizirati naše povjerenstvo i da znamo kolika je šteta kako bi tražili pomoć sa strane. Oko tri kolimetra je duga linija požarišta”, kazao je 21. jula Begić.

Iako su se svi solidarisali i uključili u gašenje požara on se već peti dan ne može obuzdati.

 

Požar se širi nezaustavljivo u svim pravcima, dok ga gasitelji pokušavaju usmjeriti i spriječiti da zahvati i vikend naselje. Opožareno je oko 80 hektara guste borove šume.Gašenje požara ujedinilo je i Predsjedništvo BiH koje je dalo saglasnost da se u gašenje uključe i helikopteri OS BIH. Oni su već bili na terenu i opet će danas tokom dana.