Pozitiva

IZ KNJIGE ISPAO NOVAC: Poštena bibliotekarka oduševila vjernog čitaoca

U Narodnoj biblioteci u Vlasenici pronađeno je 900 KM u jednoj od knjiga, a novac je vraćen vlasniku, vjernom čitaocu kod kojeg je prethodno bila knjiga, rekao je direktor ove javne ustanove Aleksandar Stojišić.

Stojišić je rekao da je novac pronađen kada je jučer oko 16.00 sati knjižničar Snežana Todorović pomagala članu knjižnice da odabere knjigu iz koje je prilikom listanja ispalo ukupno 900 KM u apoenima od po 50 KM.

On je istakao da je Todorović rekla da novac nije od zaposlenih u knjižnici i da je odmah počela pretraživati po članskim knjižicama da vidi tko je posljednji podigao knjigu.

Stojišić je istakao da su uvidom u članstvo vidjeli da je jedan od čitalaca uzimao pomenutu knjigu, nakon čega su ga pozvali. Čitalac čiji su inicijali O.O. potvrdio je da je podigao tu knjigu i uredno je vratio u knjižnicu, ne sluteći da je u nju stavio novac.

Pitali smo, radi provjere, o kojoj sumi je riječ, a kada je potvrdio, pozvali smo ga da dođe po svoj novac, za koji je smatrao da je izgubljen. Naš sugrađanin je došao u biblioteku, preuzeo novac, zahvalio radnici biblioteke i počastio nas, jer mu je to bila želja, rekao je Stojišić.

Stojišić je naglasio da je u njihovoj ustanovi na prvom mjestu briga o čitaocima i to da posjetioci imaju povjerenje u radnike biblioteke i njihovo poštenje.

Povezani članci