Politika

MUP NALJUTIO SINDIKALCE: Zabrana borbe za bolje obrazovanje je mrak demokratije

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo, obavijestio je svoje članstvo, javnost kao i sve zaposlene u obrazovanju u Kantonu Sarajevo da je Policijska uprava Centar MUP-a KS zabranila održavanje protesta "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja", a koji je zakazan za 14.05.2024. godine.

"S obzirom da je naš sindikat do sada održao brojne proteste na kojima nikada nije zabilježen nijedan incident, nejasno je zbog čega je doneseno ovakvo, prije svega, nedemokratsko rješenje. Slična situacija se desila samo jednom, kada je Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem pokušala zabraniti održavanje protesta Saveza samostalnih sindikata BiH.", navode. 

Najavili su nastavak borbe drugim sredstvima.

"Mi ćemo, kao osobe koje poštuju ovu državu i njene zakone, ispoštovati rješenje policije i nastaviti svoju borbu drugim sredstvima za obrazovanje koje je po mjeri učenika i njegovih učitelja i kakvo naša djeca zaslužuju. To je naša zadaća i od nje nikada nećemo odustati. Ono što nas kao građane/ke Kantona Sarajevo zabrinjava je to da li se Vlada Kantona Sarajevo samo deklarativno zalaže za demokratiju i da li postajemo društvo u kojem se zabranjuje javno iskazivanje neslaganja ili nezadovoljstva?! Ova zabrana definitivno nije dobra poruka koju šaljemo kao društvo koje teži evropskim integracijama i imat će dugoročan negativan odjek ne samo u našoj zemlji već i u regionu, odakle su brojne kolege/ice najavile dolazak kao znak podrške našim zahtjevima.", zaključili su. 

Povezani članci