Politika

JOŠ ĆE MALO "SISATI" S BUDŽETA:"Bijeli hljeb"i otpremnine za bivše ministre i njihove savjetnike

Političari u F BiH su sebi sačuvali privilegije. Bijeli hljeb će u narednom periodu "jesti" neki od bivših ministara, ali injihovih savjetnika.

Bivši ministar Industrije i energetike u F BiH Nermin Džindić dobio je rješenje o pravu na korištenje "bijelog hljeba". Zahtjev je poidnio i njegov kolega ministar pravosuđa Mato Jozić. Bijeli hljeb mu je potreban da bi se malo odmorio nakon povratka u Posavinu.

Bijeli hljeb nije tražio bivši ministar razvoja i poduzetništva Amir Zukić, ali je prema Vladi F BiH poslao drugi zahtjev.

-  Po sili zakona, na račun godina staža, odlazim u penziju, pa nisam slao zahtjev za “bijeli hljeb”, ali sam slao zahtjev za otpremninu. Jasno je regulirano zakonom šta me sljeduje od posljednjeg poslodavca, a u pitanju je pet plaća. Mogao sam, možda, tražiti “bijeli hljeb”, malo odgoditi sve i ostvariti značajno više sredstava, ali nisam. Ispunio sam uvjete i odlazim u penziju - kazao nam je Zukić.

I savjetnici imaju mogućnost koristiti “bijeli hljeb”, pod uvjetom da su tu dužnost obavljali duže od dvije godine.

Premijer Fadil Novalić nema potrebu za "bijelim hljebom" jer ostaje na budžetskoj kasi kao federalni zastupnik, kao i Josip Martić koji je bio ministar prostornog uređenja. Slična situacija je i sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom čamparom, te ministricom kulture i sporta Zorom Dujmović koji su izabrani u Dom naroda F BiH. Sa federalnih na državne jasle presšli su bivši ministar za izbjegla i raseljena lica Edin Ramić i ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić.

Za Denisa Lasića, bivšeg ministra prometa i komunikacija od "bijelog hljeba" je bolje direktorsko mjesto u J.P Autoceste F BiH.

Federalni zastupnici su u proteklom periodu pokazali da se ne boje građana i među rijetkim su koji nisu ukinuli "bijeli hljeb".

 

Povezani članci