Nauka

SENZACIONALNO: BH. dizajnerica osvojila zlatnu nagradu u Koreji za kreativni izum

Veliki uspjeh bosanskohercegovačke dizajnerice na prestižnom događaju na Dalekom Istoku.

Maja Halilović, biodizajnerica, upravo je osvojila zlatnu nagradu u Južnoj Koreji za svoj kreativni izum "biomaterijal iz organskog otpada: biosvijeća".

Domaćin dodjele nagrada bio je Korejski ured za intelektualnu svojinu (KIPO), a organizirala je Korejsko udruženje žena pronalazača (KWIA).

Korean Intellectual Property Office je ured za patente i zavod za intelektualno vlasništvo Južne Koreje i vuče korijene iz kasnih 1940-ih, ali je osnovan 1977.

Maja je biodizajnerica, što znači da radi s organskim otpadom i živim jednoćelijskim organizmima kako bih inovirala nove biorazgradive materijale za potrebe dizajna.

-Osvojiti zlatnu nagradu za svoj kreativni izum "biomaterijal iz organskog otpada: biosvijeća" na takvom renomiranom događaju u Koreji za mene predstavlja iznimnu čast i potvrdu da su inovacije iz mog rada prepoznate na globalnom nivou. Ova nagrada je ne samo priznanje za moj trud i posvećenost, već i poticaj da nastavim istraživati i razvijati nove biomaterijale.

Hvala Korejskom uredu za intelektualnu svojinu (KIPO) i Korejskom udruženju žena pronalazača (KWIA) na ovom izvanrednom priznanju koje me dodatno inspirira u daljem radu, kazala je Maja Halilović za Ljudski.ba nakon osvajanja prestižne nagtrade u Koreji.

Maja je nedavno za Ljudski.ba govorila o tehnikama koje koristi i jedinstvenim finalnim proizvodima koji bi uskoro mogli promijeniti svijet.

Više pogledajte u nastavku.

Povezani članci