Nauka

MOSTAR NE ZABORAVLJA: Mural s likom bh. nobelovca ujedinjuje umjetnost i znanost

Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih znanstvenika, nobelovac Vladimir Prelog, oslikan je na objektu Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar.

Ova kulturno-umjetničkoj intervencija je ideja Udruge za unapređenje urbane kulture, suvremene i javne umjetnosti “Rezon” koju je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti HNŽ-a, pod nazivom "Projekt doprinosa razvoju i širenju znanosti/popularizacije znanosti".

Vladimir Prelog je ličnost koja utjelovljuje svrhu svih humanističkih i prosvjetiteljskih ideala.

“Vjerujemo da je isticanje ideje o svrsi i funkciji nauke, motiv koji se treba uvijek i iznova promovirati i nagrađivati, odnosno uvijek interpretirati kao model i odabir kojem se teži. Konačno, tome između ostalog i služi spomenička baština, počasna plastika, murali i vizualni prostor koji nas okružuje, kao medij informiranja, odgoja i uspostavljanja vrijednosti”, priopćeno je iz Udruge „Rezon“.

Autorice murala su Karla Ćosić i Iris Ivković, članice tima Udruge „Rezon“, zvanične platforme Street Arts Festivala Mostar s misijom rekreiranja društvenih dinamika kroz umjetnost, kulturu, različitost i inkluziju.

Osim umjetničke vrijednosti, ovaj projekat doprinosi i afirmaciji novih, mladih autorica.

Kreativnim korištenjem postojećih i realizacijom novih sadržaja postiže se stvaranje i razvijanje kritičkog razmišljanja te unapređenje kulturnog života grada i umjetničke scene BiH.

Povezani članci