Kultura

MAJSTOR IZ MOSTARA UZ POMOĆ PRIJATELJA: Kajtazov SF roman uz rock pjesmu

Faruk Kajtaz, mostarski novinar i politički analitičar, ali i književni autor, uveliko sprema svoj prvi roman. Radi se SF romanu pod naslovom “PUT”, koji će se pojaviti do kraja godine.

Rock pjesmom „Udahni“ poznati mostarski novinar , politički analitičar i autor najavio je ovih dana svoj prvi roman. Radi se SF romanu pod naslovom "PUT", koji će se pojaviti do kraja godine.

Svojevrsni "soundtarck" i muzička najava za roman je pjesma, koja je nastala u interakciji autora sa saradnicima i prijateljima: Azerom Sandžaktarom Bijedićem i Mirsadom Behramom.

„Pjesma Udahni nastala je tokom pisanja romana i jednim dobrom dijelom odražava suštinu pitanja, koje kao autor postavljam pred buduće čitaoce. Željeli smo da uradimo jednu pravu rock pjesmu, da se vratimo u neka ranija vremena kada je muzika puno više značila od puke potrošne zabave. Takav je i tekst pjesme, koji kao i roman propitkuje suočavanje čovjeka sa samim sobom i tehnološkim izazovima“, kazao je Kajtaz za Ljudski.ba.

Pjesma "Udahni" je snimana u studiju RGM radija Centra za kulturu Mostar, a mixana je u tonskom studiju Pavarotti centra. Autor muzike i glavni vokal je Azer Sandžaktar-Bijedić, dok je riječi pjesme napisao Faruk Kajtaz, koji je ujedno uradio i produkciju.

Poseban doprinos u konačnom zvuku pjesme dao je ton majstor studija Pavaroti centra Mostar Saša Karabatak, bez čijeg angažmana ova promotivna pjesma ne bi bila tako upečatljiva.

viber image 2024 03 26 11 07 54 471

Kajtaz kaže kako je pjesma „Udahni“ netipičan muzički projekat za sadašnja vremene i masovni ukus, ali da je baš u tome njen značaj.  Treba „Udahnuti“ i razmisliti kuda svi skupa idemo, a ne samo srljati u potragama za novim „senzacijama“, kazao je Kajtaz za Ljudski.ba.

 

 

 

 

Povezani članci