Kultura

KNJIGA KOJA ĆE PROTRESTI DRŽAVU: „Narod i nacija“ akademika Kukića kao odgovor etnonacionalistima

Akademik Slavo Kukić, ugledni bosanskoheregovački sociolog, istraživač i publicist objavio je knjigu pod naslovom „Narod i nacija“.

Promocija Kukićeve knjige održat će se u ponedjeljak u 12 sati u zgradi Akademije nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu, a o knjizi će govoriti ugledni članovi bh. akademske zajednice:

-akademik Mirko Pejanović,

-profesor dr. Ivo Komšić i

profesor dr. Husnija Kamberović, dopisni član ANU BiH.

Moderator će biti profesor dr. Elmir Sadiković.

Akademik Kukić je za Ljudski.ba kazao kako je knjiga "Narod i nacija" nastala kao svojevrstan odgovor etnonacionalistima i njihovim pokušajima prekrajanja povijesti.

slavoo

Ljudski.ba donosi prve recenzije knjige koja će protresti uspavanu intelektualnu scenu u Bosni i Hercegovini.

Akademik Mirko Pejanović u recenziji naglašava važnost Kukićevog promišljanja.

-Prema istraživanju Slave Kukića ne postoje ni istorijske pretpostavke ni socijalno-političke osnove da se negiraju izgrađeni nacionalni identiteti u Bosni i Hercegovini bošnjačke, srpske i hrvatske nacije.  Isto tako ne postoje ni socijalno-političke osnove da se uspostave jedna monolitna bosanskohercegovačka nacija određena kao Bosanac. Nasuprot tome postoji historijski proces integracije BiH u Evrosku uniju jer će taj proces ojačati državljanski integritet Bosne i Hercegovine. Taj identitet će postati dominantan u javnom diskursu, piše Pejanović.

slavo ljudski ba

-Objavljivanje ovog rukopisa zasigurno će izazvati burne reakcije, naročito autora s kojima Kukić polemizira. To, možda, i nije loše za uspavanu bosanskohercegovačku intelektualnu javnost. Samo različiti, pa i suprotstavljeni, teorijski pristupi bosanskohercegovačkoj stvarnosti mogu pomoći da se krene narijed. Uostalom, gdje svi misle isto – ne misli nitko, napisao je u recenziji Kukićeve knjige akademik Ivan Cvitković.

Povezani članci