Društvo

ZLOČINAC U BIJEGU: Sud BiH izdao naredbu, raspisana međunarodna potjernica

Državni sud izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Vukadinom Spasojevićem, koji nije pronađen na adresi stanovanja nakon izricanja nepravosnažne presude kojom je osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logoru “Uzamnica” u Višegradu.

Iz Suda su za Detektor potvrdili da je naredba izdata.

Početkom marta Spasojević se nije pojavio na izricanju prvostepene presude kojom su on i Milomir Đuričić osuđeni na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i učešća u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom na nesrpsko stanovništvo u Višegradu.

Spasojević se tada nije pojavio na izricanju presude, a rješenjem Sudskog vijeća obojici je određen pritvor. Detektor je nakon toga izvijestio da Spasojević nije pronađen na adresi stanovanja.

- Kako je prema optuženom doneseno rješenje o određivanju pritvora, poduzimajući procesne radnje, Sud je izdao naredbu za lišenje slobode optuženog. Međutim, prilikom realizacije naredbe, od strane policijskih službenika konstatovano je da optuženi nije zatečen na adresi prebivališta - rečeno je tada iz Suda BiH.

Đuričić je osuđen u svojstvu upravnika “Uzamnice” od augusta 1992. do aprila 1993. godine, a proglašen je krivim jer nije spriječio podređene da zlostavljaju zatočenike i prisiljavaju ih na seksualni odnos.

Spasojević je, kao razvodnik straže u ovom logoru od maja 1992. do septembra 1993. godine, osuđen po četiri tačke za prisiljavanje zatočenih žena i muškaraca na seksualni odnos i njihovo fizičko zlostavljanje, što je okvalifikovano kao mučenje.

Povezani članci