Društvo

TRGOVAČKI DIV DONIO ODLUKU: Mercator zatvara 13 prodavnica, zna se i razlog

Prema riječima direktora AVK Andreja Matvoza, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) odbila je Mercatorov zahtjev za prijavu koncentracije s Engrotušem. Mercatorovo preuzimanje Engrotuša morat će prosuditi Europska komisija.

bKoncentracija doseže dimenzije EU-a, objasnio je za slovenski Forbes direktor AVK Andrej Matvoz. Europska komisija provodi procjenu ako kompanije sudionice na svjetskom tržištu zajedno ostvaruju ukupni promet veći od pet milijardi eura, odnosno ako ukupni promet na tržištu EU svake od najmanje dvije firme sudionice prelazi 250 miliona eura, osim ako svaka od firmi sudionica ostvaruje više od dvije trećine svog ukupnog prometa na tržištu EU u jednoj te istoj državi članici. Oba trgovca premašuju prag iz drugog uvjeta, dodaje Forbes.

Mercator je koncentraciju s Engrotušem prijavio agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja 23. oktobra prošle godine. Sada će koncentraciju morati prijaviti europskim vlastima, što će, prema procjenama koje sažima Forbes, Mercatoru produžiti čekanje na konačno preuzimanje Tuša za najmanje dvije godine.

 Mercator, koji je u vlasništvu hrvatske grupe Fortenova, sredinom novembra potpisao je ugovor o kupnji Engrotuša. Predmet ugovora je stopostotni udio tvrtke Engrotuš bez djelatnosti drogerije Tuš koja je u postupku izdvajanja. Potpisnici su uvjereni da integracija predstavlja odličan temelj za budući rast zajedničkog ulaganja i dugoročnu održivost poslovanja.

Prema neslužbenim podacima Rada i financija, transakcija je vrijedna oko 30 miliona eura.

Povezani članci