Društvo

STIŽE PRAVDA I NA ZAPAD BIH: Velika optužnica, zaposlio 135 ljudi bez konkursa

Potvrđena je optužnica protiv bivšeg direktora Šumskog privrednog društva Hercegbosanske šume d.o.o. zbog zapošljavanja 135 osoba, bez konkursa.   

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Livnu je za 28. septembra 2023. godine zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženog, bivšeg direktora ŠPD Hercegbosanske šume d.o.o Branka Ivkovića.

Općinski sud u Livnu je potvrdio optužnicu Kntonalnog tužilaštva u Livnu, protiv osumnjičenog Branka Ivkovića radi postojanja osnovane sumnje da je radnjama opisanim kao u optužnici počinio krivično djelo ‘zloupotreba položaja ili ovlaštenja’.

Kako se navodi u optužnici, navedenom se stavlja na teret da je u svojstvu odgovorne osobe, u pravnoj osobi, ŠPD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, od 7. novembra 2018. do 20. novembra 2019. godine, kao direktor preduzeća, iskoristio svoja službena ovlaštenja propisana Statutom društva te suprotno odredbama Zakona o radu FBiH, Pravilnika o radu i Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, bez procedure provođenja obaveznog javnog oglašavanja konkursa za prijem u radni odnos, direktnim zaključivanjem ugovora o radu, izvršio prijem u radni odnos 135 osoba.

Nakon prijema, osobe su raspoređene u razne organizacijske jedinice preduzeća: Direkcija društva Kupres, Šumarija Livno, Tomislavgrad, Kupres, Bosansko Grahovo, Glamoč i Drvar, prenosi Dnevni.ba.

Dalje se navodi da te određene osobe u vrijeme prijema u radni odnos u skladu s internim pravilnicima, nisu ispunjavale opće i posebne uslove u pogledu stručne spreme i radnog iskustva propisanih za radno mjesto za koje su zaključeni ugovori.

Tužilaštvo je u optužnici predložilo izvođenje više od dvije stotine materijalnih dokaza uključujući saslušanje 37 svjedoka.

Povezani članci