Društvo

SPOMENIK PREDIZBORNIM OBEĆANJIMA: Muzej kao dokaz lažnog patriotizma

Izgradnja Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata u Palama započeta je 2020.godine. Slučajno ili ne nepunih mjesec dana prije Lokalnih izbora. Kamen temeljac za izgradnju objekta položili su tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i načelnik opštine Pale Boško Jugović.

„Muzej posvećen Republici Srpskoj kao trajni svjedok da se ovdje uradila jedna velika stvar za srpski narod i njegovu slobodu. Gradimo Republiku Srpsku sa najvećom mogućom ljubavi“, istakao je tada Milorad Dodik.  

Jak na riječima bio je i prvi čovjek opštine Pale Boško Jugović

„Početkom izgradnje Muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske odajemo počast svima koji su dali doprinos u borbi za slobodu srpskog naroda na našim prostorima, ali i našu opštinu i mjesto  na primjeren i dostojan  način postavljamo  u fokus pažnje istorijskog sjećanja na periodu kada su ovdje donesene važne odluke i stvaranje institucije Republike Srpske“

Iako je rok za završetak radova, za koje je Vlada  Republike Srpske još 2018.godine izdvojila oko pola miliona maraka, bio 120 dana  radovi na izgradnji muzeja u Palama do danas nisu završeni.

Priča oko izgradnje muzeja Odbrambeno – otadžbinskog rata u za povjerenika  Liste za pravdu i red u Palama Sašu Kneževića je paradigma odnosa SNSD-ove vlasti prema boračkoj populaciji.

„U ovom stanju kakav je danas je praktično od početka radova 2020.godine. Inače ovo je 2018. godine bio prioritetni projekt Vlade Republike Srpske, a vidimo u kakvom je stanju danas“, kaže Knežević.

 „Mi ne dobijemo odgovore ni na šta, mi čak u diskusijama u Skupštini opštine Pale nemamo repliku ne samo po ovom pitanju već po raznim pitanjima oni u ćute“, navodi Predsjednik OO SDS-a Pale Dušan Gazivoda.

„Projekat izgradnje muzeja započet je samo da bi se promovisao lažni SNSD-ov patriotizam, kaže Gazivoda.  

„Posebno treba istaći  bahatost lokalne vlasti koja je do sada uplatila 500 hiljada maraka za nešto, za šta su i on od početka znali da neće biti izgrađeno. Spominje se da će na tom mjestu biti izgrađena Gradska kuća, što samo potkrepljuje tvrdnje da je sve bila jedna predizborna priča i ništa više od toga“, navodi Gazivoda.  

Povjerenik Liste za pravu i red Pale Saša Knežević stava je da ne bi bilo loše da ovaj muzej ostavimo u ovakvom stanju kao spomenik maćehinkom odnosu SNSD-ove vlasti prema borcima i učesnicima Odbrambeno-otadžbinskog rata.