Društvo

PAKAO U GAZI: Napad Izraela na konovoj hitne pomoći, desetine mrtvih i ranjenih

Ministarstvo zdravstva u Gazi pod upravom Hamasa saopćilo je da je u petak ubijeno i rajneno više Palestinaca u izraelskom napadu na konvoj hitne pomoći koji je prevozio teško ranjene ljude u Gazi.

Portparol ministarstva zdravstva Ashraf Al-Qudra ranije je kazao da će Hamas poslati kritično ranjene Palestince koji moraju biti hitno prebačeni na liječenje u Egipat iz grada Gaze i sa sjevera na jug, javlja Reuters.

“To je bio medicinski konvoj”, rekao je Ashraf al-Qudra, glasnogovornik ministarstva zdravstva. Kazao je da je hitna pomoć prevozila 15-20 teško ranjenih pacijenata i da su trebali stići do graničnog prijelaza Rafah s Egiptom kako bi se nastavili liječiti u inozemstvu.

“Bile su to teško ranjene žrtve kojima ne možemo pomoći u bolnici”, rekao je. Napad se dogodio kada je konvoj kretao iz bolnice Al-Shifa u Gazi.

Govoreći za Al Jazeeru, direktor bolnice Shifa Muhammad Abu Silmeyeh rekao je da je situacija u objektu više nego užasna.

“Ponestalo nam je medicinskih potrepština, ne možemo se prilagoditi velikom broju žrtava i za nekoliko sati generatori će se zaustaviti”, rekao je.

“Mrtvačnica bolnice potpuno je krcata. Držimo mrtve u hladnjačama. Šaljemo SOS poruke cijelom svijetu”, rekao je Abu Silmeyeh, dodajući da bolnica ima najveći inkubator za novorođenčad, najveće operativne kapacitete i najveću jedinicu intenzivne njege u enklavi.


Ako želite ubiti ono što je ostalo od nas, samo nam javite. Ako ova bolnica propadne, cijeli zdravstveni sektor će puknuti.”

UPOZORAVAMO NA UZNEMIRUJUĆE PRIZORE

 

Povezani članci