Društvo

NAJVEĆI I NAJSKUPLJI U BIH: Tunel Prenj probijat će strana firma, posao od 800 miliona eura

U javnost su procurili detalji iz dokumenata Autocesta F BiH u vezi gradnje Tunela Prenj. Kako stvari stoje investiciju tešku 400 miliona eura realizovat će firme iz Turske.

Kako otkriva zvanična dokumentacija koja je upućena EBRD-u na odobrenje, komisija Autocesta FBiH je u predkvalifikacionoj fazi odabrala tri kompanije odnosno konzorcija koji trebaju doći u obzir za gradnju tunela Prenj od 10,5 kilometara.

Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret, Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S., kao i konzorcij DL Limak Joint Venture u kojem se osim turske kompanije (glavnog nosioca) nalazi i jedna korejska kompanija.

S druge strane, diskvalifikovane su kompanije/konzorciji iz Kine i Indije, i to CCC Second Highway Engineering Co Ltd and China Road Bridge Corporation Consortium, zatim Afcons Infrastructure Limited, kao i China Gezhouba Group Co. Ltd.

Tenderska procedura za izbor izvođača radova na tunelu Prenj je započeta u septembru 2022. godine, te je nakon završenog postupka predkvalifikacije pripremljen izvještaj koji je je upućen na saglasnost EBRD-u.

Treba naglasiti da se ovaj projekat finansira se kreditom EBRD-a i EIB-a, dakle evropskih finansijskih institucija, u postupku koji se provodi u skladu sa procedurama EBRD-a.

Izgradnja tunela Prenj, najskupljeg objekta na autoputu u BiH, bi trebala trajati šest godina, a rok za završetak ovog projekta se često navodi i kao rok za okončanje izgradnje Koridora 5C.

Povezani članci